De begroting bestaat uit de volgende onderdelen; Algemeen, programma's, paragrafen, financiën en de bijlagen. Hieronder worden deze verder toegelicht.
De financiële cijfers in tabellen staan altijd weergegeven in hele euro’s tenzij anders vermeld. Lasten staan negatief weergegeven en baten positief. Staat er bij de verschillenkolom een negatief bedrag dan is dat nadelig (meer uitgegeven of minder ontvangen).
Bij een aantal mutaties wordt het begrip "Budgettair neutraal" gebruikt. Dat betekent dat een mutatie in totaal geen geld kost of oplevert. Deze duiding geeft helderheid als een budgettair neutrale mutatie over meerdere programma's impact heeft. Door aan de toelichting toe te voegen dat de mutatie budgettair neutraal is, dan weet u als lezer dat een en ander neutraal gedekt is.
Algemeen
Onder algemeen vindt u de financiële samenvatting van de begroting 2022 - 2025 en deze leeswijzer.
Programma's
Per beleidsprogramma is het volgende opgenomen:
- Algemeen: bestaat uit de portefeuillehouder en de missie van het programma
- Speerpunten: hier zijn de speerpunten opgenomen met hun omschrijving. Vervolgens wordt het beoogde effect dat wordt nagestreefd beschreven aan de hand van de vraag; 'Wat willen we bereiken?' Vervolgens volgen de activiteiten die worden omschreven aan de hand van de vraag; ‘Wat gaan we daarvoor doen?’
- Financiën: hier is onder 'Wat mag het kosten' per product-activiteit aangegeven welke lasten en baten in meerjarig perspectief zijn opgenomen en op programma niveau de toevoegingen en onttrekkingen aan de reserve(s).
- Beleidsindicatoren: hier zijn de verschillende (verplichte) BBV indicatoren opgenomen met de laatst bekende gegevens.
- Beleidsstukken: Onder dit kopje staan de huidig geldende beleidsstukken behorende bij het programma.
- Verbonden partijen: Hier vindt u de informatie over de verbonden partijen behorende bij het programma.
Paragrafen
In paragrafen staan onder meer de door het BBV verplicht gestelde paragrafen. Deze paragrafen geven een gebundelde verantwoording over bepaalde thema’s. Het betreft de paragrafen; lokale heffingen, weerstandsvermogen, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid.
Financiën
Hoofdstuk Financiën bestaat uit de volgende onderdelen:
- Financiële positie
- Overzicht baten en lasten
- Algemene dekkingsmiddelen
- Incidentele baten en lasten
- Overzicht reserves
- Overzicht voorzieningen
- Meerjaren InvesteringsPlan
Bijlagen
Het laatste deel van de begroting toont de bijlagen. Hierin wordt onder andere inzicht gegeven in de taakvelden, waarderingsgrondslagen, afkortingen en begrippen, subsidies, EMU-saldo.